Doorgaan naar hoofdcontent

Spectaculair: Arm ~ Been

Ga er maar aan staan; het verwerpen van de huidige anatomie als vaststaande feiten en zelf botje voor botje, spier voor spier en zenuw voor zenuw onderdelen van overledenen vergelijken en proberen het wiel opnieuw uit te vinden. En dat terwijl het vakgebied waar je je in bevindt vasthoudt aan het denkraam wat jij wil verwerpen. Waar ze je opleiden om naar verschillen te kijken, terwijl je zo geïnteresseerd bent in de overeenkomsten. Micha Holla, orthopedisch chirurg en universitair docent aan het Radboudumc, deed het en gaf er een fascinerende lezing over. 

Micha Holla werkt al jaren aan zijn theorie over de anatomie en overeenkomsten tussen verschillende lichaamsdelen; met als voornaamste uitgangspunt dat men het lichaam niet moet vergelijken vanuit de klassieke rugligging, maar vanuit een hagedis-positie omdat ook onze diersoort ooit zo is begonnen. Zijn bevindingen tot nog toe, hij is naar eigen zeggen nog lang niet klaar met zijn studie, deelde hij 25 november met een geëngageerd publiek dat bestond uit studenten en vakgenoten.

Micha Holla had er duidelijk zin in, voorafgaand aan zijn lezing op een koude dinsdagavond. Iedereen kreeg een persoonlijke ontvangst; een warme handdruk die vergezeld ging met de wens 'ik hoop dat je het interessant zult vinden'. In een van de mooist denkbare locaties, het anatomische museum van het Nijmeegse Radboudumc begon hij rond 20:15 uur met de uiteenzetting van zijn levenswerk. Hij vertelde hoe hij al van kind af aan gebiologeerd was door de bouw van het menselijk lichaam. Als zesjarige zag hij grote overeenkomsten tussen zijn eigen handen en voeten: vlezige klompen met vijf uitsteeksels, met op de toppen daarvan harde plaatjes. Zijn hele jeugd vond hij dergelijke vergelijkingen en al vroeg werd duidelijk dat daar maar een loopbaan bij zou passen. Maar eenmaal in de medische opleiding mocht Micha de overeenkomsten niet meer zien. Hij moest juist de verschillen leren, en al die lastige Latijnse namen om al die botjes, spieren, pezen, zenuwen en bloedvaten uit elkaar te houden. Micha bleef echter geïnteresseerd in de overeenkomsten en ondanks de vastgeroeste overtuigingen over de anatomie, bleef hij volharden in zijn overtuiging. En dus vertelde hij, aan studenten geneeskunde en leken zoals wij, over zijn facinatie. Hij erkende dat verschillen tussen een hand en een voet groot zijn, zeker, net als tussen een arm en een been. Maar de overeenkomsten zijn minstens even interessant. Zo liet hij zien dat een fout in de aanleg bij de schouder, een ontbrekend botje dat leidde tot rug- en nekklachten, ook was te zien in het bekken: ook daar ontbrak een botdeel. Sowieso leek de rechterschouder, geroteerd, verdacht veel op de linkerbekken. En wat te denken van de botjesstructuur van je linkerhand in vergelijking met die in de rechtervoet?

Het verhaal van Micha was opgebouwd als een spannend boek en het was gelardeerd met leuke persoonlijke plaatjes van de kleine Micha, en zijn vrouw en kinderen. Micha liet zich niet te veel remmen door heersende wetenschappelijke opvattingen en gaf zijn fantasie juist ruim baan. Dat maakte de avond spannend: je kreeg de indruk bij een voorbeschouwing op een wetenschappelijke doorbraak te zitten. Wij kunnen tegen onze kleinkinderen zeggen: “wij waren erbij”.

Wat heeft dit alles met BeeTree te maken? Micha vroeg BeeTree om voor deze lezing de logistiek te regelen en op de tamtam te slaan; hij was een van eersten die BeeTree gebruikten. En daar zijn we trots op: een echte pionier.

(zie ook: Symposium Arm ~ Been)Koen en Arnoud

Reacties

Populaire posts van deze blog

BeeTree gestopt

Helaas, we zijn gestopt met BeeTree. We hebben het vast verkeerd aangepakt, we hebben er te weinig geld in gestopt en soms zat het misschien ook gewoon even tegen. We hadden het natuurlijk graag anders gezien, met het is zoals het is. Hoe dan ook, we willen iedereen bedanken die op BeeTree actief is geweest.

EDU-DEX ontsloten op BeeTree

De komende tijd gaat BeeTree geleidelijk cursusgegevens publiceren die door verschillende aanbieders beschikbaar worden gesteld via EDU-DEX. Het aanbod op BeeTree wordt daarmee sterk vergroot: we voegen zo'n 12.000 cursussen toe. Deze cursusgegevens zijn altijd actueel want dat is een voorwaarde die EDU-DEX aan de opleiders stelt. Een mooie uitbreiding dus en we verwachten dat de populariteit van BeeTree.nl hierdoor zal toenemen. Want met een groter en diverser aanbod worden we steeds relevanter voor onze bezoekers.


NCOI trekt cursussen terug van BeeTree

We waren maar wat blij met de EDU-DEX database. Daarmee konden we het cursusaanbod op BeeTree.nl sneller laten groeien tot een volwassen vitrine. Helaas pakte het anders uit. NCOI heeft ons verzocht om alle cursussen van NCOI en haar merken (Boertien Vergouwen Overduin, Bestuursacademie Nederland, Computrain, ISBW, ISES, Lectric, Marcus Verbeek Praehed, NIBE-SVV, NTI, Pro Education, Schoevers en Scheidegger) te verwijderen van onze site. We hebben deze 10.500 cursussen inmiddels verwijderd. Een domper...