Doorgaan naar hoofdcontent

Leren op latere leeftijd

Mijn schoonvader is van huis uit technicus. En dat hebben we geweten. Er is niets aan zijn huis, auto, computer, fiets, caravan waar hij niet met zijn eeltige vingers aan heeft gezeten. Enkele weken geleden vertelde hij me hoe hij een waterkoker had gerepareerd. Hij had het ding in Frankrijk, waar hij een afgedankte caravan opkalefatert, uit een afvalcontainer gehaald. Het zag er nog goed uit dus waarom was dat ding weggegooid, vroeg hij zich af. Na enkele malen gebruik werd dat duidelijk. Het apparaat lekte. Zo’n lekkage geeft kortsluiting dus wat doe je dan? Weggooien en een nieuwe kopen, toch? Maar dat doet mijn schoonvader niet. Die haalt het ding rustig helemaal uit elkaar, ontkalkt een rubberen afsluitring, schroeft alles weer in elkaar om het nog eens vijf jaar te gebruiken. En over vijf jaar doet hij dat gewoon opnieuw. Kortom, hij heeft zijn vak goed verstaan en is het nooit helemaal verleerd, ook al was hij langer manager dan techneut.

Maar nu komt het. Hij wil nu stage gaan lopen als bakker. Ja, je leest het goed: bakker. Banketbakker, om precies te zijn. Hoe zit dat? Toen mijn schoonvader met pensioen ging, was hij nog lang niet versleten. Hij stopte met roken en begon flink meer te sporten. Hij leerde Taiji. Hij ging wandelen met zijn vrouw en samen leerden ze daarbij vogelen. Hij gaf ook bijles bedrijfskunde. En deed er een cursus Photoshop bij. Alsof dat allemaal niet genoeg was, besloot hij ook nog eens wat beter te leren koken. Hij reed samen met wat andere gepensioneerden uit zijn straat naar een leuke cursus en wij aten vervolgens de heerlijkste gerechten, al waren die in het begin vaak pas na tien uur ’s avonds klaar. Op een avond vertelde hij ons dat hij zich niet had gerealiseerd dat hij niet op een kookcursus zat, maar op een koksopleiding. Van vier jaar. Hij slaagde voor zijn opleiding maar zijn honger was niet gestild.

Hij ging de bakkersopleiding doen en nu leert hij banketbakken. Hij leert en hij is ook onder de mensen. Dat idee willen we met BeeTree makkelijker maken: leren met elkaar. Wij geloven daarbij in online maar minstens evenveel in offline: leren, dat doe je, als het even kan, met elkaar, onder de mensen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Voor je plezier.

Reacties

Populaire posts van deze blog

BeeTree gestopt

Helaas, we zijn gestopt met BeeTree. We hebben het vast verkeerd aangepakt, we hebben er te weinig geld in gestopt en soms zat het misschien ook gewoon even tegen. We hadden het natuurlijk graag anders gezien, met het is zoals het is. Hoe dan ook, we willen iedereen bedanken die op BeeTree actief is geweest.

EDU-DEX ontsloten op BeeTree

De komende tijd gaat BeeTree geleidelijk cursusgegevens publiceren die door verschillende aanbieders beschikbaar worden gesteld via EDU-DEX. Het aanbod op BeeTree wordt daarmee sterk vergroot: we voegen zo'n 12.000 cursussen toe. Deze cursusgegevens zijn altijd actueel want dat is een voorwaarde die EDU-DEX aan de opleiders stelt. Een mooie uitbreiding dus en we verwachten dat de populariteit van BeeTree.nl hierdoor zal toenemen. Want met een groter en diverser aanbod worden we steeds relevanter voor onze bezoekers.


NCOI trekt cursussen terug van BeeTree

We waren maar wat blij met de EDU-DEX database. Daarmee konden we het cursusaanbod op BeeTree.nl sneller laten groeien tot een volwassen vitrine. Helaas pakte het anders uit. NCOI heeft ons verzocht om alle cursussen van NCOI en haar merken (Boertien Vergouwen Overduin, Bestuursacademie Nederland, Computrain, ISBW, ISES, Lectric, Marcus Verbeek Praehed, NIBE-SVV, NTI, Pro Education, Schoevers en Scheidegger) te verwijderen van onze site. We hebben deze 10.500 cursussen inmiddels verwijderd. Een domper...