Doorgaan naar hoofdcontent

Zoekmachine gezocht

De meesten zal het misschien niet direct zijn opgevallen, maar BeeTree.nl heeft op 31 december een flinke update gekregen. We hebben de zoekmachine vervangen. De oude zoekmachine was een eigen creatie en dat is niet meer van deze tijd. Er zijn zoekmachines beschikbaar van veel hogere kwaliteit: sneller, beter, en met veel meer mogelijkheden. We hebben gekozen voor de zoekmachine van ElasticSearch, een professioneel open source product (dat is gebaseerd op weer een ander open source product, Lucene. Lucene bewijst al heel wat jaartjes diensten in de zoekmachines van websites en de technici onder ons kennen het vast wel). Afijn, deze nieuwe zoekmachine biedt ons, om kort te gaan, zoeken zoals we dat allemaal gewend zijn van Google, met dezelfde kleine handigheidjes, zoals: na het intikken van enkele letters komt ie met suggesties, en tikfouten vergeeft hij je,  BeeTree wordt er een stuk volwassener van.

Deze zoekmachine biedt bovendien de mogelijkheid om BeeTree.nl intelligenter te maken. Dit is een wat controversieel onderwerp omdat het aanhangt tegen de privacy-discussies die plaatsvinden: de websites je bezoekt, de apps die je gebruikt, allemaal komen ze steeds meer van je te weten. Dit kan bedreigend zijn. De gegevens kunnen anders of door anderen worden gebruikt dan je had voorzien. Of je had helemaal niet gewild dat je gegevens werden gebruikt. Het gebruik van je gegevens kan ook handig zijn. Zo hoef je bij online winkels waar je je hebt geregistreerd, niet steeds je gegevens opnieuw in te voeren bij een volgende aankoop. En als je dan toch advertenties krijgt voorgeschoteld, dan misschien toch maar liever advertenties die een beetje aansluiten bij je interesses. Ook bij BeeTree maken we een profiel van je aan zodra je je registreert als gebruiker. Dat doen we om ons aanbod beter op je behoeftes te kunnen afstemmen.

In de toekomst willen we nog beter kunnen voorspellen waar jouw interesses liggen. Hiervoor gaan we naar een ander product kijken, PredictionIO, dat op zijn beurt weer gebruik maakt van ElasticSearch. En zo blijven we sleutelen aan BeeTree.nl. Het is nooit af.

Reacties

Populaire posts van deze blog

EDU-DEX ontsloten op BeeTree

De komende tijd gaat BeeTree geleidelijk cursusgegevens publiceren die door verschillende aanbieders beschikbaar worden gesteld via EDU-DEX. Het aanbod op BeeTree wordt daarmee sterk vergroot: we voegen zo'n 12.000 cursussen toe. Deze cursusgegevens zijn altijd actueel want dat is een voorwaarde die EDU-DEX aan de opleiders stelt. Een mooie uitbreiding dus en we verwachten dat de populariteit van BeeTree.nl hierdoor zal toenemen. Want met een groter en diverser aanbod worden we steeds relevanter voor onze bezoekers.


NCOI trekt cursussen terug van BeeTree

We waren maar wat blij met de EDU-DEX database. Daarmee konden we het cursusaanbod op BeeTree.nl sneller laten groeien tot een volwassen vitrine. Helaas pakte het anders uit. NCOI heeft ons verzocht om alle cursussen van NCOI en haar merken (Boertien Vergouwen Overduin, Bestuursacademie Nederland, Computrain, ISBW, ISES, Lectric, Marcus Verbeek Praehed, NIBE-SVV, NTI, Pro Education, Schoevers en Scheidegger) te verwijderen van onze site. We hebben deze 10.500 cursussen inmiddels verwijderd. Een domper...


Allemaal inhaken!

Na de zomervakantieperiode zijn we gestart met het geleidelijk toevoegen van de Edu-dex database aan Beetree. Dat karwei is inmiddels op een oor na gevild: op dit moment bevat BeeTree ruim 9.000 opleidingstitels en binnen enkele weken zullen het er ruim 14.000 zijn. Hiermee liggen we ruim voor op ons schema. Dat is mooi, want hoe meer cursussen, trainingen en workshops er op BeeTree staan, hoe relevanter de site wordt.

Lang niet alle opleiders zijn aangesloten bij Edu-dex. Ook die opleiders zien we graag op BeeTree terug. Daarom hebben we twee faciliteiten. Allereerst voor de opleiders die hun opleidingsgegevens in een XML bestand kunnen aanbieden. Zij kunnen gebruik maken van de importfaciliteit op BeeTree. En ook zij kunnen gebruik maken van het automatisch verversen van dat XML-bestand en dus van de cursusinformatie.

Opleiders die geen XML bestand hebben kunnen hun handmatig invoeren, met de gebruiksvriendelijke wysiwyg-editor. Ook voor hen helpt BeeTree bij het actueel houden van …